divendres, 23 d’abril del 2010

OPCIÓ FEDERAL

La mateixa setmana en la que els veïns de Riudoms estem cridats a donar la nostra opinió sobre la independència de Catalunya, els socialistes felicitem la plataforma ciutadana RiudomsDecideix per la feina feta els darrers mesos. La implicació i el compromís dels seus membres ens permetrà, a tots plegats, poder dir la nostra aquest diumenge, 25A, en un tema tant complex com és el futur del nostre país.


Des de l'assemblea local del PSC-JSC hem contribuït a aquest debat. N'hem parlat d'ençà que un dels membres de la plataforma ens va venir a explicar la iniciativa i a demanar-nos suport. I el debat ha estat, precisament, la nostra principal contribució al RD.

El nostre convidat a la taula rodona celebrada divendres passat al Centro, en Pere Almeda, va fer al nostre parer un paper molt destacat (alguns li van dir que era molt valent d'exposar la seva opinió davant un públic a priori desfavorable. I era per això que estava precisament a Riudoms, el Pere!). El cas és que hem sumat, hem aportat reflexions molt interessants davant un tema, com és la independència de Catalunya, que genera sentiments molt plurals i, fins i tot, creuats.

Se'n van dir moltes, de coses. Aquí volem recollir només algunes de les reflexions que el representant socialista va compartir amb els riudomencs que van acudir a l'acte. Reflexions que compartim i que creiem que ajuden a sumar, perquè votar amb coneixement de causa ens fa més lliures!

Pere Almeda, membre de Ciutadans pel Canvi (CpC) i Catalunya segle XXI:

- "En temps de distànciament dels polítics i desafecció ciutadana envers els afers públics, benvingut sigui el debat obert, plural i democràtic, sobre tot si està en joc el futur del nostre país i és un moviment de base, des de baix, des de la societat civil"
- "La consulta és legítima i vàlida, però està organitzada pels i busca movilitzar als independentistes, no a la ciutadania catalana en el seu conjunt. La realitat sociològica del país és plural".
- "Les opcions a la consulta no haurien de ser només independència sí o no. Hi ha més opcions".
- "Catalunya és federalista. Cal aprofundir en el model d'Estat Federal, sense que es limiti res però sense que afecti a la cohesió de la societat catalana. Catalunya té dret a decidir el seu futur, i autogovernar-se. Cal un projecte federal d'autogovern, conjunt amb Espanya i Europa".
- "Cal situar-nos en el moment històric, i el segle XXI és d'una gran complexitat. En el món global, el sobiranisme és anacrònic".
- "Darrera d'un independentista emprenyat amb Espanya també hi ha un federalista"
- "No estic d'acord en com ens tracta Espanya, però tenim moltes coses en comú i els darrers 30 anys l'Estat autonòmic, procés federalista, ha canviat molt Espanya, en bona part gràcies als catalans"
- "Com deia Vicens Vives, serem allò que volguem ser".
- " El projecte independentista és la segona millor opció. La primera és el federalisme".
- "Els pobles que miren en positiu són els que caminen"
- "Al món no s'autodetermina qui vol, sinó qui pot"
- "Estem en condicions adverses. No fem passos en fals, hem de ser responsables i buscar la unitat i la cohesió del nostre poble"
- "Treballem en positiu i si Catalunya decideix, fem-ho bé. Tot el que construïm que sigui positiu"
- "A la UE dels 27 la integració d'un nou membre necessita unanimitat. No és una adhessió automàtica"
- "Mirem el que ens uneix, no el que ens separa"
- "El debat hagués estat més real, més plural i més democràtic si s'hagués plantejat també l'aposta federal"
El debat va posar sobre la taula la necessitat d'un debat més profund, parlant de model d'estat. Quina Catalunya volem? Ja no només dins Espanya, sinó per ella mateixa. I treballem per fer-ho possible.
Els darrers vuit anys, el Govern d'Esquerres i plural que encapçala el socialisme catalanista ha reformat l'Estatut i consolidat l'autogovern, aprofundint i perfeccionant el model. I fins i tot hem aconseguit canviar el model, com en el cas del sistema de finançament, canviant els criteris de redistribució. Evolucionem.
I, en qualsevol cas, fem nostres les paraules amb les que en Pere Almeda va tancar la seva intervenció: "Participem amb entusiasme, perquè el debat polític és imprescindible i plural. Les opcions no són només independència si o no, apostem pel projecte federal". I parlem clar, sense embuts, creiem que "el PSC hauria d'estar en aquest debat", i en el nostre cas, el dels socialistes de Riudoms, podem dir que en la mesura de ls nostres possibilitats hi hem contribuït. Perquè la nostra màxima és sumar !

+ info a:
http://www.delcamp.cat/index.php?command=show_news&news_id=7535

A més us enllacem uns blocs amb opinions sobre aquest tema:

http://pppppppr.blogspot.com/2010/04/el-federalisme-riudoms-decideix.html

http://eyolanda.wordpress.com/2010/04/23/no-sen-parla/

1 comentari:

Anònim ha dit...

El debat va estar molt bé.
Llàstima que el public no va poder fer massa preguntes per falta de temps....